Zorgen voor voldoende artsen voor morgen, door basisartsen beter te borgen
Door Fréderique Iedema
In alarmerende krantenkoppen wordt het groeiende aantal jonge artsen dat uitvalt door burn-out of vergelijkbare klachten geschetst. Van 1 op de 5 in 2018 is dit binnen vier jaar gestegen naar een kwart van de basisartsen, volgens een enquête van De Jonge Specialist¹. De uitkomsten van de enquête tonen dat het gebrek aan ondersteuning bij opleidingsomstandigheden, de werk-privébalans en een beperkt gevoel van veiligheid binnen de vakgroep hieraan ten grondslag lijken te liggen. Nog specifieker: een aantal ANIOS voelt zich onvoldoende gesteund, ervaart moeilijkheden tijdens overdrachten en heeft beperkt contact met supervisors. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot onveilige situaties. Uit dezelfde enquête blijkt dat meer dan driekwart (77%) van de jonge artsen hiertoe externe begeleiding zoekt in de vorm van persoonlijke coaching.¹ Dit vraagt om actie.
Zorg voor basisartsen
De consensus is duidelijk: het behoud van hoogstaand medisch handelen vereist doorlopende investeringen in artsenopleidingen, vanaf de collegebanken tot promoties. In de praktijk is er echter een gebrek aan continuïteit na het afstuderen, dit komt pas later in de specialisatietrajecten weer terug. Direct na het afleggen van de Eed van Hippocrates ervaren veel artsen een scherpe overgang in de plotselinge toename van werkdruk en verantwoordelijkheden. De paradox is dan ook invoelbaar: juist in deze periode valt de ondersteuning vanuit de universiteit namelijk weg. Dit hiaat bemoeilijkt met name de professionele groei van jonge artsen. Het tekort aan individuele ondersteuning zorgt ervoor dat ANIOS worstelen om hun draai te vinden of invulling te geven aan hun verdere ontwikkeling als dokter. Het toenemende uitvalpercentage onder in deze groep artsen leidt nu al tot een dringend artsentekort.¹ Hoe kunnen we basisartsen beter ondersteunen en zorgen voor voldoende artsen in de toekomst?
Mia Wessels en Hans Romijn, twee ervaren medische professionals die zich inzetten voor de ontwikkeling van jonge artsen, schreven in 2019 al een interessante column in Medisch Contact². Ze pleitten voor een opleidingsstructuur voor de ANIOS die vergelijkbaar is met de begeleiding en opleiding die wordt geboden aan AIOS. Een overtuigend pleidooi om te investeren in deze jonge artsen, met als nevendoel het creëren van een fijne en gezonde werkomgeving die hen enthousiast houdt voor het vak. MCG Consulting heeft nagedacht over hoe deze begeleiding concreet vorm kan krijgen.
Ondersteuning voor ANIOS
Het is belangrijk om aandacht te blijven besteden aan de begeleiding en opleiding van de ANIOS. Door samenwerking tussen ziekenhuizen, opleidingsinstituten en beroepsorganisaties kunnen we de kwaliteit van de zorg verbeteren en jonge artsen gedegen ondersteuning bieden. MCG Consulting heeft IFMS-Light bijeenkomsten verzorgd voor de ANIOS van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. In de volgende nieuwsbrief geven we hierover meer informatie.
Ben je nieuwsgierig geworden naar IFMS-Light of wil je meer informatie over hoe wij de ANIOS kunnen begeleiden? Neem dan contact met ons op!
030 – 236 94 85
ofni @meijercg.nl of euqirederf @meijercg.nl
[1] https://dejongespecialist.n/2022/nationale-anios-enquete-gezond-en-veilig-werken-2022/
[2] https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/anios-een-negatieve-term-voor-een-fantastisch-vak
Ontvang je de MCG-nieuwsbrief nog niet en wil je deze voortaan direct in je inbox ontvangen?
Klik hier om je in te schrijven
MCG Consulting | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Zoeken | Klachtenregeling | Copyright 2025