Door Annemarie Vast
Meer sporten, gezonder eten, stoppen met roken. Een greep uit de goede voornemens die ik voorbij heb horen komen begin dit jaar. Hoe heb jij dit nieuwe jaar afgetrapt? Wat zijn jouw goede voornemens? Het is inmiddels maart. We zijn dus ruim 2 maanden onderweg in 2023; 60 dagen om precies te zijn. En laat dit psychologisch onderzoek uit 2009 nou net aangeven dat je gemiddeld 66 dagen nodig hebt om van je goede voornemen een goede gewoonte te maken. Dan volgt natuurlijk de hamvraag: heb jij jouw doel al gehaald? Zo niet, lees dan vooral verder! En wees gerustgesteld: de tijd die de deelnemers nodig hadden varieert van 18 tot maar liefst 254 dagen. Nog tijd genoeg dus.
Hoewel we goede voornemens associëren met de jaarwisseling, is het stellen van doelen natuurlijk niet voorbehouden aan het begin van het jaar. Wel valt het vaak samen met een moment van rust en reflectie. Je maakt de balans op en besluit: vanaf vandaag ga ik het anders doen. Bijna dagelijks horen wij goede voornemens voorbijkomen tijdens de (intervisie)bijeenkomsten die wij begeleiden. Soms half grappend, naar aanleiding van feedback van collega’s: ‘Ik ga mijn leven beteren hoor, vanaf vandaag houd ik mijn werkplek netjes’. Maar meestal rakend aan lastigere thema’s zoals het stellen van grenzen of het geven van feedback aan (mondige) collega’s. Tijdens intervisie is er niet alleen ruimte voor reflectie, maar delen collega’s ook hun ervaringen en geven ze elkaar tips. Er wordt druk meegeschreven met de adviezen en geconcludeerd: ‘Hier kan ik wel wat mee’. Dat is op zichzelf natuurlijk al een mooi resultaat. Maar eerlijk is eerlijk, na zo’n goed gesprek begint het echte werk pas…
Makkelijker gezegd, dan gedaan
Er is niet voor niets een hele berg aan onderzoek gedaan naar gedragsverandering en het stellen van haalbare doelen; je goede voornemens in de praktijk brengen blijkt best lastig. We denken vaak dat het valt of staat met motivatie. Maar onderzoek laat zien dat alleen intentie en motivatie nog geen garantie geven op succes. Wel blijkt dat gemotiveerde mensen beter in staat zijn om hun voornemen om te zetten tot een concreet plan. Wanneer het je lukt om je doelen concreet en uitdagend te maken, zal het bovendien tot betere prestatie leiden dan wanneer je het houdt bij vage voornemens, ‘ik doe mijn best’-doelen of zelfs helemaal geen doelen stelt voor jezelf (zo blijkt o.a. uit deze review). Het is dus wel de moeite waard om je voornemen om te vormen tot een concreet doel en actieplan. Zit het met je motivatie wel goed? Dan kan de WOOP-methode je helpen bij deze volgende stap. Op basis van zo’n 20 jaar onderzoek heeft dr. Gabriele Oettingen deze WOOP-methode ontwikkeld: een stappenplan dat helpt om je doelen te behalen.
Is WOOP het nieuwe SMART?
Ik hoor je denken, is WOOP dan het nieuwe SMART? Ja, nóg een acroniem dat bedoeld is om je te helpen bij het stellen van haalbare doelen. (Voor degenen die het SMART-principe compleet hebben gemist: SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden. Het idee is dat wanneer je jouw doel toetst op die verschillende aspecten je komt tot een concreet en haalbaar actieplan.) Maar nee, WOOP gaat een stap verder dan SMART. Het maakt gebruik van de veel onderzochte techniek die we ‘mental contrasting’ noemen. Eerst geeft de WOOP-methode de ruimte om te dromen en te fantaseren. Dit helpt je om een doel te formuleren waar je écht gemotiveerd voor bent. Vervolgens wordt je gevraagd na te denken over wat je niet wilt. Wanneer gaat het mis? Waar ligt dat aan? Dat is mental contrasting. Nadenken over het tegenovergestelde van wat je zou willen bereiken. En vervolgens een strategie bedenken die je kunt toepassen in die lastige situatie. Wat blijkt? Doordat je al hebt nagedacht over de momenten waarop je het moeilijk kunt krijgen, herken je die lastige situatie niet alleen sneller, maar wordt het ook makkelijker om je gedrag bij te sturen.
WOOP: in 4 stappen je doelen halen
Tijd om concreet te worden. Hieronder volgt het stappenplan:
Wat nou als succes uitblijft?
Realiseer je dan dat verandering tijd (en energie) kost. Of je nou 66 dagen of 254 nodig hebt; geef jezelf de tijd om te oefenen. En vergeet niet om onderweg je (kleine) successen te vieren. Dat zal je helpen om door te zetten. Heb je het idee dat je alles al uit de kast hebt gehaald? Dan is het misschien beter om terug naar de tekentafel te gaan. Doelen zijn net schoenen: ze komen in verschillende maten en alleen jíj kan bepalen wat bij je past. Je kunt bedenken om 1x iets nieuws te doen. Of juist structureel iets minder (of juist meer) te doen. Hoe hoog wil je de lat leggen voor jezelf? En blijf ook niet eeuwig proberen, want eerlijk is eerlijk, onderzoek laat ook zien dat het soms beter is om op te geven.
Bronnen:
Oettingen, G. (2012) Future thought and behaviour change, European Review of Social Psychology, 23:1, 1-63.
Larsen, D. & Lockspeiser, T. (2017). Translating Intentions Into Actions: A Missing Piece of the Puzzle in Improving Residents' Self-Regulated Learning. Journal of Graduate Medical Education 9(4):458-460.
Locke, E. A., Shaw, K. N., Saari, L. M., & Latham, G. P. (1981). Goal setting and task performance: 1969-1980. Psychological Bulletin, 90(1), 125–152.
Nowack, K. (2017). Facilitating successful behavior change: Beyond goal setting to goal flourishing. Consulting Psychology Journal: Practice and Research, 69(3), 153.
Wrosch, C., Scheier, M. F., Carver, C. S., & Schulz, R. (2003). The importance of goal disengagement in adaptive self-regulation: When giving up is beneficial. Self and Identity, 2(1), 1–20.
Ontvang je de MCG-nieuwsbrief nog niet en wil je deze voortaan direct in je inbox ontvangen? Klik hier om je in te schrijven!
MCG Consulting | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Zoeken | Klachtenregeling | Copyright 2025