Door Annemarie Vast
Er zijn ontzettend veel ideeën over het geven van goede feedback: feedbackregels en lijstjes in overvloed. Sommigen hebben ‘feedback’ zelfs geschrapt uit hun vocabulaire. De bedoeling is immers niet om oude koeien uit de sloot te halen, maar om samen te kijken hoe iets beter kan. In hun ogen is ‘feedforward’ en ‘feedup’ daarom the way to go. Wij kiezen hier geen kant en komen niet met dé ultieme feedbackregels, maar delen wel een paar do’s en don’ts aan de hand van onderzoek, een leuke TED-talk en onze ervaring uit de praktijk.
DON’T: de sandwich-methode
Bij ons op kantoor beter bekend als de ‘shit’-sandwich. Je begint en eindigt met een compliment en verwerkt in het midden jouw lastige feedback-boodschap. Voor jou als feedback-gever voelt dit misschien comfortabel, maar onderzoek laat zien dat deze ‘verpakking’ voor verwarring en onduidelijkheid kan zorgen.
Sterker nog, je loopt het risico dat je collega alleen het eerste en laatste zal onthouden. Daarbij is de methode zo bekend, dat de kans groot is dat je collega de ‘shit’ van mijlenver aan ziet komen en zich dus zal afvragen hoe oprecht die complimenten nu eigenlijk waren.
DO: geef feedback op het proces
Feedback blijkt het meest effectief als het gaat over hoe iemand een proces heeft uitgevoerd óf hoe iemand regie houdt over zijn eigen (leer)proces (zelfregulatie).
Denk aan: heeft iemand de juiste personen erbij betrokken, hoe was de planning, het verloop en het resultaat? Maar ook: is iemand zich bewust van zijn sterke en minder sterke kanten, weet iemand welke hulp hij nodig heeft, vraagt iemand zelf om feedback, wat doet iemand met de feedback die hij krijgt?
DON’T: feedback geven over iemands karakter of persoon
Natuurlijk kan het leuk zijn om te horen dat je zo’n aardige collega bent, dat iemand het fijn vindt om met jou samen te werken of simpelweg dat je zo’n goede professional bent. We willen zeker aanmoedigen om elkaar vaker complimenten te geven op de werkvloer. Maar als je wil dat iemand daar écht iets aan heeft, zorg dan dat jouw positieve feedback gaat over iemands gedrag of vaardigheden. Bijvoorbeeld over hoe iemand een project heeft aangepakt. Wees net zo concreet en zorgvuldig, als wanneer je kritiek zou geven.
DO: geef breinvriendelijke feedback
Ons brein blijkt nogal gevoelig voor kritische feedback. Niet alleen je boodschap moet helder zijn, maar ook je timing is van belang. Zorg dat het voorval waar je feedback over wilt geven recent heeft plaatsgevonden en dat iemand openstaat voor jouw boodschap.
Bekijk deze TED-talk en kom erachter hoe je dit kunt aanpakken:
Bronnen:
Bressler, M., & Von Bergen, C. W. (2014). The Sandwich Feedback Method: Not Very Tasty. Journal of Behavioral Studies in Business Volume.
Hattie, J., & Timperley, H. (2007). The power of feedback. Review of educational research, 77(1), 81-112.
The secret to giving great feedback | The Way We Work, a TED series. https://www.ted.com/talks/leeann_renninger_the_secret_to_giving_great_feedback
Ontvang je de MCG-nieuwsbrief nog niet en wil je deze voortaan direct in je inbox ontvangen?
Klik hier om je in te schrijven
MCG Consulting | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Zoeken | Klachtenregeling | Copyright 2024